Hoe laat je weten dat je beschikbaar bent?

Tijdens een magere zzp-periode rondbazuinen dat je weer beschikbaar bent voor werk? Niet doen, vindt ondernemerscoach Jannemarie den Toom. Maar hoe zeg je dán dat je niet kunt wachten om je tanden in een leuke opdracht te zetten?

De klussen zijn een beetje opgedroogd, hoe communiceer je dat je graag een opdracht wilt? Coach Jannemarie den Toom raadt af om op social media te roepen dat je weer beschikbaar bent. Jannemarie: “Daarmee zeg je niks over je kwaliteiten. Over wat jij te bieden hebt.” Hou het heft in eigen hand
Freelancers maken meestal de fout om actief te worden zodra de nood aan de man is. Pas als ze iets nodig hebben, nemen ze contact op met de opdrachtgever. Jannemarie: “Draai het eens om, ga jezelf eens zien als een ondernemer die de opdrachtgever iets te bieden heeft. Jij kunt iets voor hén betekenen.” Verzin dus een specifieke dienst die jij kunt aanbieden. Jannemarie: “Zo maak je jezelf niet afhankelijk en hou je het heft in eigen hand. Ga sparren, deel je kennis zonder dat je daar zelf per se beter van wordt. Wat je ook kunt doen, is een actieve houding aannemen in discussies, bijvoorbeeld op sociale media. Zo laat je zien dat je aanwezig bent.”
Vat het uitblijven van opdrachten vooral niet persoonlijk op. Jannemarie: “Je hoeft niet te twijfelen aan jezelf. Je bent tenslotte al veel gevraagd. Juist vanwege jouw unieke eigenschappen.”

En hoe reageer je op de vraag hoe het zakelijk gezien gaat? Moet je mooi weer spelen en zeggen dat je het lekker druk hebt of vertel je eerlijk dat de zaken er wat slechter voor staan? Jannemarie: “Wees eerlijk en positief tegenover zakelijke partners. Het is helemaal niet erg om te zeggen dat dit een periode is waarin je weer goed en hard aan je marketing moet werken, maar hou het dicht bij jezelf. Wend het bijvoorbeeld niet af op een slechte economie. Als mensen dat zeggen, denk ik meestal: nee, dat is niet waar. Het inzetten van je netwerk, dáár heb je wat laten liggen.” Zoek gelijkgestemde zzp’ers
Kies heel duidelijk wie je waar mee belast, benadrukt ze. Jannemarie: “Opdrachtgevers zijn niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Het is de bedoeling dat je je opdrachtgever juist ontlast door een opdracht aan te nemen.”
Je moet het als zzp’er zelf voor elkaar boksen, maar gelukkig sta je daarin niet alleen. De perfecte mensen om even mee te sparren (en eventueel je beklag bij te doen) zijn gelijkgestemde zzp’ers. Jannemarie: “Spreek geregeld af met andere ondernemers of verbind je aan een Mastermindgroep. Daar kun je je kwetsbaar opstellen, elkaar helpen en inspireren.” Verwar deze groep overigens niet met je vrienden. Jannemarie: “Vrienden vinden het drie keer leuk om met je over werk te praten, maar willen dan weer drie keer met je lachen. Bedenk dus goed wat je met wie deelt.”
Interview en tekst Maria van Beelen Studio-bee.nl