Zeg, wat doe je eigenlijk?

Dit is zo’n vraag die me vrijwel wekelijks wordt gesteld op feestjes en netwerkborrels. Jarenlang heb ik me gepresenteerd als marketingman en reclamemaker in het bijzonder.

Bij sommige leden van de Rotaryclub heeft het 5(!) jaar geduurd voordat het tot mijn gewaardeerde tafelgenoten doordrong waar ik me professioneel mee bezig hield. Nee, het lag niet aan de hoge leeftijd van sommige leden. Ze zijn allemaal goed bij de wekker. De oorzaak lag aan mijn eigen, niet bepaald onderscheidende, laat staan boeiende verhaal over mijn vak. Het bleef bij algemene zinnen als: ‘we maken campagnes in B2B, verpakkingslijnen en huisstijlen, websites enzovoort. En ik besloot mijn monoloog met het vooral benadrukken dat we voor mooie grote klanten werkten. Zonde van al die jaren, maar intussen presenteer ik me volledig anders op de vraag: ‘Zeg wat doe je eigenlijk?’